Luca napi jóslások

1:27

Lau is és Juhizs is gyönyörűen összefoglalták mindazt, amit Luca napjáról szándékoztam én is írni. A mai nap folyamán Amaranta is biztos megteszi ezt, ezért én csak az idő- ill. férjjosló szokásokat írnám le.



Időjárás jóslás:

-lucakalendárium: Luca naptól karácsonyig terjedő időszak (12 nap) időjárásából következtettek a jövő év 12 hónapjának időjárására.

-hagymakalendárium: Egy jókora fej vöröshagymát négyfelé vágtak és széjjelszedték ízekre. Kiválasztottak tizenkét egészséges lemezt és mindegyikbe egy csipetnyi sót szórtak. A hagymalemezeket sorban egy tányérba vagy tepsibe tették, megjegyezve, hogy melyik milyen hónapot jelöl. Újév reggelén megnézték, hogy melyik hónap lemezén olvadt el a só. Az a hónap esős lesz, s amelyikben száraz maradt, abban a hónapban nem lesz eső.


Lucabúza csíráztatása: amely, ha karácsonyra kizöldül, következő évben jó termés várható.

Házasságjóslás:

-lucacédula: Cédulákra férfineveket írtak. Luca nap és Karácsony között, minden nap egyet a tűzbe vetettek. Amelyik utoljára maradt, az lesz a jövendőbelijük neve.

- gombócba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, amelyik először feljön a víz felszínére, olyan nevet visel majd a férjük.

-szemétdombon állva hallgatóztak ezen a napon. Ahonnan a kutyaugatást vagy kakaskukorékolást hallották, abból az irányból jön majd a jövendőbelijük.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Popular Posts