Szemét egy téma!

1:31

Kidobom, és akkor már nincs is! Nekem nincs szemetem.
Dehogynincs, csak maximum nincs nálad!!!

Mert azzal, hogy a szemetünktől megszabadulunk, a szemét még nem szűnik meg létezni, csak valahol máshol leledzik.


Magyarországon évente kb. 100 millió tonna szemét keletkezik, amelynek a 20%-a háztartási. A hulladékok egyik „legnépszerűbbje” a közel 450 év alatt lebomló műanyag vagy PET palack. Az évi 80 millió darab hulladék műanyag palack egymás mellé rakva elérné a Holdat.
A Csendes-óceánban két nagy sziget is található, mégpedig műanyag hulladékokból. Japán térségében található egy úgynevezett Keleti szemétfolt, Hawaii környékén pedig a Nyugati szemétfolt. A szigetek együttes teljes átmérője 2500 kilométer, ami több Magyarországnak felel meg, súlyuk körülbelül 100 millió tonna. A vízben lebegő szemétsziget vastagsága 10-30 méter is lehet. - írja a Greenfo


Az idén startolt a világ első óceántisztító rendszere, ami kb. 10 év alatt fel tudja számolni a csendesóceáni szemétsziget felét, feltéve ha mi nem gondoskodunk a folyamatos utánpótlásról.



Mert mi háziasszonyok / anyukák nagyon is jól ismerjük azt a "hiábavalóság" érzését, amikor állunk a mosogató mellett, próbáljuk elmosogatni az összes szennyes edényt, de a családunk többi tagja rendre rakja be az újabb mosatlant a mosogatótálcába. 


És minden okos anyuka rájön, hogy nem az a megoldás, hogy gyorsabban mosogat, gyorsabban pakol a gyereke után, hanem megtanítja a rábízottaknak, hogy pl. mindenki igyekezzen a legkevesebb mosatlant előállítani (nem kell minden iváshoz tiszta poharat elővenni).

Legyünk így a szeméttel is.

Ne vegyük meg a flakonos tiszítószereket, a szódabikarbóna és a citromsav is kapható papírzacskóban.

Ne vegyük meg a flakonos tusfürdőket, használjunk helyette szappant.

Ne vegyük meg a flakonos samponokat, a hajmosáshoz is remek alternatíva a szappan, de a következő bejegyzésemben egy még egyszerűbb hajtisztítót mutatok majd meg.

Nem újat veszünk, hanem újratöltjük. :)
A flakonos hajöblítő helyett használjunk ecetes vizet. ( 1 petpalackot befogunk erre a célra, és az évekig kiszolgál minket).

Ne vegyünk flakonos folyékony mosószereket, hanem készítsük el mi magunk a mosózselénket. (7 liternyi flakonra van szükségünk, és azt töltögetjük fel folyamatosan).

És ruhaöblítőt is készítsük el magunk, ne vegyük meg rendszeresen a flakonos öblítőt.



Ha csak ezeket megpróbáljuk megvalósítani, már rengeteget tettünk a környezetünkért, nem beszélve arról, hogy ez milyen jóérzést vált ki belőlünk, ami biztosan lelkünk épülésére szolgál.

Úgy bent, mint kint...


Ennél több tisztítószerre nincs is szükségünk.




Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Popular Posts