Lemis - török spenótos lepény

5:47

Mit is együnk ma?
A jól ismert kérdés, tegnap is végigfutott a lakáson.
És érkeztek rá a jól ismert válaszok...
(nekem mindegy, stb.)

De mivel Zsófi reggel a piacról hozott egy zacskó spenótot egy aranyos bácsikától, ezért némileg már megvolt a támpont.

Aztán jött a megmentő ötlet.
Egy jó kis spenótos étel, amit Zsófi mutatott a neten. "Ilyet ettem, mikor Törökországban voltunk a sulival." (Nagyon helyes családnál lakott, akik azóta is tartják vele a kapcsolatot. :) )

A recept:
A tésztához:
3 csésze liszt (kb. 600 g)
1 tasak szárított élesztő (én 20 g. friss élesztőt raktam bele, de lehet, hogy ennél kevesebbel jobban hasonlítana az eredeti Lemis-hez. De nekünk így nagyon ízlett. :) )
1 ek cukor
1 ek só
450 ml melegvíz
2 ek olaj

A spenóthoz:
ez saját verzió:
kb. 1 kiló spenót
vaj,
só,
bors,
250 g túró
2 ek tejszín
fokhagyma

A liszt közepébe mélyedést csinálok, ide morzsolom be egy kis melegvízbe az élesztőt, és szórok rá az 1 evőkanál cukorból egy kicsit.
Mikor az élesztő felfutott, beleteszem a többi hozzávalót, és szép fényesre dagasztom.
Letakarva fél órát kel.
Addig a spenótot megtisztítom, és lobogó vízben 10 percig főzöm.
Leszűröm, és robotgépben az összes hozzávalóval összedolgozom.


Gombócnyi tésztát kiszakítok, kinyújtom, spenóttal megkenem az egyik felét, félbehajtom, villával kicsit összenyomkodom a széleit, és serpenyőben olívaolajon megsütöm.
Mindkét oldalát külön - külön. A serpenyőbe elég egy kicsi olaj, nem kell ellepnie, ez nem fánk. :)


Nagyon finom, jó étvágyat hozzá!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, kérlek oszd meg a facebookon az ismerőseiddel.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Popular Posts