Gabonakonyha I. - Szezámmag

4:59

Nyers Csaba - Bevezetés a gabonakonyhába című könyvét jó pár évvel ezelőtt kaptam.
Nagyon hasznosnak tartom, ezért szeretnék Nektek belőle részleteket megmutatni.

Elsőként: Szezámmag
Mintegy 5000 éves múltra tekint vissza, az ősi Babilon csodálatos függőkertjeinek egyik legfontosabb terménye volt.
Kiemelkedően sok kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, B1, B2 és E vitamint tartalmaz.

Élettani hatása:
Népi gyógyászat szerint az agy, az idegszövetek és a szívizom erősítőjének tartják.
Krónikus fáradság, álmatlanság, szívbetegségek esetén is ajánlják. Kítűnő afrodiziákum.
Rendszeres fogyasztásával csökken a vér és a máj koleszterin szintje. Bőrre kenve akadályozza a bőrrák kialakulását.
Mézzel (ami nagy mennyiségben tartalmaz aszparagin-savat) alkalmazva szembetűnő változásokat idéz elő: vidámabbak, élénkebbek, szexuálisan aktívabbak , felkeléskor kipihentebbek leszünk.

Alaprecept
Jól átmosott, lecsepegtetett szezámmagot serpenyőbe tesszük és mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk. Ha már izzadni, pattogni kezd és dióillatot áraszt, akkor készen van.
Kávédarálón kissé durvára őröljük.

Mézes-szezámos golyó

Az alaprecept szerint elkészített szezámmagot mézzel összekeverjük. Kb 20 dkg szezámmaghoz 3 evőkanál mézet keverünk.
Vizes kézzel golyókat formálunk és meghempergetjük még egész szezámmagban is. Hűtőben tároljuk.
(keverhetünk még bele: durvára vágott diót, datolyát is)

Szezámsó

Az alaprecept szerint elkészített szezámmagot összekeverhetjük őrölt tengeri sóval.

Én vajjal is ki szoktam keverni.

Forrás: Nyers Csaba- Bevezetés a gabonakonyhába

You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Popular Posts