Ványoló szett a webáruházban

4:00

Vásárok alkalmával a ványolt kosaraimba szoktam kipakolni a különböző termékeimet, és nagy örömömre mindig van, aki megcsodálja, kérdezget a készítése felől.

Úgy gondoltam, hogy összeállítok egy ványoló csomagot, ami szerintem nagyon jó ajándék lehet Karácsonyra olyanoknak, akiknek az alkotás okozza a legnagyobb örömet.

Ne csak egy tárgyat ajándékozzunk, hanem az alkotás élményét is!!!

Akkor egy kicsit részletezem:

Mi is a ványolás?





"Gyapjúszövetet sűrítő, tömörítő kisipari eljárás. A szövet vízben való mozgatása, nyomkodása általa gyapjúszálak összezsugorodnak, s a szövet kétharmadára, felére összehúzódik, ugyanakkor vastagabb, tömöttebb lesz. A ványolás legegyszerűbb eljárása a szövet vízben való gyúrása kézzel vagy taposása lábbal. A ványoló folyóvízbe épített kád: dongái felfelé széthajlanak, ezért ott rések maradnak köztük. A kádba tett szövetre felülről, a víz folyását felgyorsító deszkamederből zúdúl a víz és felfelé örvénylő keringésbe kezd. Csak a dongák felső részén levő réseken tud a kádból kiömleni. Örvénylő munkája állandóan üti, dobálja és mozgásban tartja a szövetet, miáltal az megványolódik." Magyar Néprajzi Lexikon.


A ványolásnak köszönhetően az elkészített tárgyunk tömörödik, strapabíróbbá válik, ezért az eljárás nagyon ideális használati tárgyak készítéséhez.


A modern kor ványolója a MOSÓGÉP!!!


A ványolást elősegítő két fontos tényező:
  • magas hőfok (90 fokos mosóprogram)
  • fizikai ütögetés

A meghorgolt tárgyat berakjuk a ványoló zsákba, és bedobjuk a mosógépbe magas hőfokra. Ha van rá lehetőségünk tehetünk a mosógépbe néhány teniszlabdát is, az rásegít a tömörítésre, de néhány mosásra váró törölköző is megteszi. Kössük össze a kellemest a hasznossal, és amikor magas hőfokon mosunk, nyugodtan dobjuk be a ványolni szánt gyapjú tárgyunkat is a mosógépbe.


A csomag tartalma:
  • 20 dkg ványolásra alkalmas szalag gyapjú. (Ezt a gyapjút a munka megkezdése előtt húzzuk szét vékonyabb tincsekre.)
  • 1 db 10-es bambusz horgolótű
  • 1 db ványolózsák
Megnézem a webáruházban » KATT IDE



Jó munkát kívánok!!!





Ha tetszett a bejegyzésem, oszd meg kérlek az ismerőseiddel is.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Popular Posts